Apartmani Šimuni: privatni smještaj u mjestu Šimuni na otoku Pagu

Apartmani Šimuni - kod privatnih iznajmljivača na raspolaganju su apartmani. Šimuni su malo mjesto na otoku Pagu, s tek nešto više od 160 stanovnika. Smješteni su u zaklonjenoj uvali na zapadnoj obali otoka, otprilike na pola puta izmedu dva najveća mjesta na otoku, Novalje i grada Paga... 

Privatunterkunft Appartements und Zimmer Šimuni Kroatien

pretraga apartmana po karti za mjesto Šimuni:

Apartmani Hrvatska - pretraga apartmana za mjesto Šimuni

 

PONUDA SMJEŠTAJA U BLIZINI:

PRETRAGA PO KARTI

Apartmani Hrvatska - pretraga apartmana po karti za mjesto Šimuni na otoku Pagu

Povijest i znamenitosti

Šimuni su mlado naselje, nastalo u drugoj polovici 19. stoljeća, kada su tu sagrađene prve pastirske kolibe i kapelica Sv. Ante Padovanskog. Crkva Sv. Nikole podignuta je 1988. godine. Šimuni su danas turističko mjesto, no također i ribarsko, te je svakako zanimljiv podatak da je u Šimunima najveći broj profesionalnih ribara na otoku Pagu. Mnogi će Vam posjetitelji Šimuna reći da tamo vrijedi ustati rano. Tada se u šimunsku lučicu vraćaju ribarske brodice iz ribolova i ribari prodaju tek ulovljenu ribu. Praktički svaki iznajmljivač privatnog smještaja svojim će gostima staviti na raspolaganje roštilj, a ukoliko niste vješti u spremanju ribe, pitajte Vaše domaćine da Vam pokažu kako to oni rade. Teško da će Vas odbiti, ne samo zbog svoje gostoljubivosti, već i zbog prilike da pokažu svoju vještinu spremanja ribe na gradele, kako se to ovdje kaže. Nautičarima će Šimuni biti interesantni zbog marine, smještene u sjevernoj šimunskoj uvali. Marina ima preko 220 vezova i preko 50 suhih vezova, te svu potrebnu infrastrukturu osim crpke za gorivo. Najbliža crpka za gorivo nalazi se u gradskoj luci u Novalji, a udaljena je 7 nautičkih milja. Otok Pag je otok kamena i oskudne vegetacije, kojeg će mnogi usporediti s mjesečevom površinom. Šimuni su tu prava zelena oaza, s dosta borove šume, hrastom crnikom i makijom. U okolici vrijedi posjetiti vrh Sv. Vid, najviši vrh otoka Paga na 349 metara nadmorske visine. Na vrhu se nalaze ostaci prapovijesne liburnske gradine, te ruševine crkvice Sv. Vida. Neki će reći da ova crkvica potječe iz 11. stoljeća, drugi iz 14. stoljeća. Postoje dobri razlozi za vjerovati da je izgrađena vrlo rano, pa čak ako je izgrađena u 14. stoljeću, tada je na njenom mjestu postojala starija crkva istog titulara. Do ovog vrha iz Šimuna postoji novouređeni put, te je moguće doći i automobilom. Odlučite li se ipak za šetnju, odnosno lagano planinarenje, osobito u ljetnim mjesecima vodite računa o vremenskim prilikama i dobu dana kada tamo krećete. Ovisno o brzini hoda, put će trajati između sat i sat i pol, no cijelim putem gotovo da uopće nema hlada ... 

Plaže

U šimunskim uvalama naći ćete desetak raznolikih i lijepih plaža, od stjenovitih i kamenih, betoniranih, šljunčanih, pa sve do finog šljunka i pijeska. Većini tih plaža u zaleđu je borova šuma, gdje ćete pronaći hlad. Prošećite šetnicom duž obale i pronađite plažu baš po Vašem ukusu.

Tek oko kilometar južno od Šimuna je kamp s pješčanom plažom koja ima Plavu zastavu, bogatu ponudu dodatnih sadržaja, ugostiteljske objekte, animatore za razne aktivnosti na plaži i slično.

Aktivni odmor, zabava

Zahvaljujući brojnim biciklističkim stazama i šetnicama, otok Pag, pa tako i Šimuni, idealan je za ljubitelje šetnje i biciklizma. Osim zdrave i ugodne aktivnosti, ovo je i odličan način da upoznate brojne ljepote i znamenitosti ovog otoka.

Blagi vjetar koji ovdje vrlo često puše ne stvarajući valove idealan je za početnike koji se žele okušati u jedrenju na dasci, tzv. surfanju.

Za ostale aktivnosti opet moramo istaknuti obližnji kamp. Tamo ćete naći ronilački centar, koji će iskusnim roniocima pružiti sve potrebno, a također organizira tečajeve ronjenja, kako za potpune početnike, tako i za one naprednije. Ovaj ćemo centar osobito preporučiti roniocima koje zanimaju olupine iz 2. svjetskog rata. Oni će ovdje vidjeti i naučiti podosta zanimljivosti.

Ovdje ćete naći sportski centar s terenima za odbojku na pijesku, tenis i stolni tenis, mini golf, nogomet. Tu je i wellness centar, a zabaviti se možete i raznim aktivnostima i sportovima na vodi, unajmiti pedaline, vodene skutere ili čamac, ako imate dozvolu za upravljanje čamcem.

Zabavu u večernjim satima u Šimunima možete potražiti u jednom od kafića, ili opet u kampu, gdje se često organiziraju razne zabavne manifestacije. Oni zahtjevniji mogu se uputiti u središnje mjesto noćnog života na hrvatskoj obali, plažu Zrće udaljenu oko 10 km.

Gastronomija

U Šimunima je nekoliko kvalitetnih restorana, a kako je ovo ribarsko mjesto, preporučit ćemo Vam njihove riblje specijalitete. Dakako, nemojte ostati samo na ribi. Ipak ste na otoku Pagu! Uživajte u svjetski poznatom paškom siru, spremljenom od ovčjeg mlijeka, čuvenoj paškoj janjetini, domaćem vinu i drugim delicijama po kojima je tradicionalna paška kuhinja nadaleko poznata.

Dolazak u Šimune

U Šimune se automobilom može stići preko mosta na južnom dijelu otoka, te trajektnom linijom Prizna – Žigljen, koja otok Pag povezuje s kopnom na njegovom sjevernom dijelu. Dolazite li sa sjevera, trajektom ćete poprilično skratiti putovanje, a trajekt na ovoj liniji vozi često, u ljetnim mjesecima danonoćno.

Šimuni se nalaze na glavnoj otočnoj prometnici, pa su tako izravnim autobusnim linijama povezani sa svim većim hrvatskim gradovima.

Do Novalje možete doći svakodnevnom katamaranskom linijom iz Rijeke, a zatim od Novalje do Šimuna autobusom ili taksijem. Novalja je od Šimuna udaljena 11 km.

Posjetiteljima iz središnje i južne Italije vrlo bi zanimljiva mogla biti trajektna linija Ancona – Zadar.

Najbliža međunarodna zračna luka je u Zadru, kamo leti više niskotarifnih zrakoplovnih kompanija iz mnogih gradova Europe. Zračna je luka autobusom povezana sa zadarskim autobusnim kolodvorom, odakle postoji autobusna linija za Šimune, a u zračnoj luci se može unajmiti i automobil.

Smještaj u mjestu Šimuni u ponudi Apartmani Hrvatska

Apartmani Šimuni - kod privatnih iznajmljivača na raspolaganju su apartmani. Šimuni su idealani za ljubitelje šetnje i biciklizma, te za početnike koji se žele okušati u jedrenju na dasci.

U mjestima u blizini su Vam na raspolaganju apartmani: grad Pag, Novalja, Mandre, Stara Novalja, Povljana, Vlašići, Dinjiška, Šimuni i Zubovići.

apartmani Pag apartmani Stara Novalja apartmani Lun apartmani Jakišnica apartmani Novalja apartmani Metajna apartmani Zubovici apartmani Mandre apartmani Šimuni apartmani Košljun apartmani Povljana apartmani Dinjiška apartmani apartmani Smokvica otok Pag apartmani Vlašici otok Pag VIR RIBARICA LUKOVO ŠUGARJE PRIVLAKA NIN OLIB SILBA