Apartmani Dinjiška: privatni smještaj u mjestu Dinjiška na otoku Pagu

Apartmani Dinjiška - kod privatnih iznajmljivača na raspolaganju su apartmani. Dinjiška je malo naselje, s manje od 140 stanovnika, u jugoistočnom dijelu otoka Paga, smješteno u istoimenom zaljevu. Nekada ovčarski, vinogradarski i ribarski kraj, danas je prvenstveno okrenut turizmu, no niti stare djelatnosti nisu zanemarene, na radost gurmana koji će Dinjišku odabrati kao svoje odredište za godišnji odmor... 

Privatunterkunft Appartements und Zimmer Dinjiška-otok Pag Kroatien

pretraga apartmana po karti za mjesto Dinjiška-otok Pag:

Apartmani Hrvatska - pretraga apartmana za mjesto Dinjiška-otok Pag

 

PONUDA SMJEŠTAJA U BLIZINI:

PRETRAGA PO KARTI

Apartmani Hrvatska - pretraga apartmana po karti za mjesto Dinjiška na otoku Pagu

Znamenitosti Dinjiške

U središtu mjesta nalazi se danas župna crkva Sv. Maura sa zvonikom na preslici. Ova lijepa crkvica sagrađena je krajem 14. ili prvih godina 15. stoljeća i tada je bila u posjedu benediktinaca, a uz nju je bio i samostan. Benediktinci su u Dinjiškoj imali i svoje solane. U to vrijeme župna crkva bila je crkva Sv. Križa, koja je izvan današnjeg naselja i u ruševinama, a vjerojatno je sagrađena bila u prvoj polovici 14. stoljeća.

Kao osobitu zanimljivost crkve Sv. Maura istaknut ćemo jedan kip, žensku glavu ugrađenu iznad vrata crkve. S popriličnom se sigurnošću može tvrditi da ovaj kip potječe s neke stare rimske građevine. Ispod glave uklesana su velika slova CDSM. Znanstvenici su ponudili objašnjenje, «Chiesa di Santo Mauro» (Crkva Sv. Maura), no nama se čini da su ta slova daleko starija od crkve i imaju neko potpuno drugačije značenje.

Crkvicu Sv. Bartolomeja godine 1426. podignula je obitelj Ruić iz grada Paga.

Uz djelatnosti navedene u uvodu, stanovnici Dinjiške nekada su se bavili i proizvodnjom soli. Od toga su danas ostale tek napuštene solane, koje su bile otvorene u vrijeme kratkotrajne francuske vladavine početkom 19. stoljeća. U Dinjiškoj nije bilo skladišta soli, pa se sol prevozila u grad Pag.

Oko 3 km sjeverozapadno od Dinjiške nalazi se jezero i ornitološki rezervat Veliko Blato. Ljubitelji promatranja i fotografiranja ptica pronaći će ovdje preko 150 vrsta ptica, među kojima je veliki broj močvarica. Ribolovcima će ovo slatkovodno jezero biti također vrlo interesantno. Napominjemo da je za ribolov potrebno ishoditi ribolovnu dozvolu, što možete napraviti u Turističkom uredu u Povljani, oko 4 km udaljenom od jezera Veliko Blato.

Plaže

Duž cijele obale Dinjiške naći ćete brojne lijepe plaže. Bit će tu plaža za svačiji ukus, pješčanih, šljunčanih, kamenitih, betoniranih… ipak, u ovom malom mjestu ne očekujte bogate dodatne sadržaje na plažama, no uz kristalno čisto more i pogled na nestvaran krajolik, teško da će to kome nedostajati.

Aktivni odmor

Okolica Dinjiške pruža brojne mogućnosti razonode ljubiteljima pješačenja i biciklizma. Otok Pag prošaran je biciklističkim stazama, ukupna duljina im je preko 115 km, a ima ih i Dinjiška. Bicikl nam se čini idealnim sredstvom za izlete i upoznavanje okolice, tako biciklom možete stići do jezera Veliko Blato ili obližnjih naselja i Povljane. Bicikl možete unajmiti u Dinjiškoj.

Ljubiteljima sportskih aktivnosti na raspolaganju je teren za odbojku na pijesku, mali nogomet i boćalište, a u ponudi su i izleti brodom.

Gastronomija

Iako malo naselje, Dinjiška ima nekoliko kvalitetnih restorana i konobi, gdje možete uživati u specijalitetima paške kuhinje. Nemojte propustiti izuzetan paški sir, spravljen od ovčjeg mlijeka, koji znalci svrstavaju među 10 najboljih sireva svijeta. Tu je svakako i paška janjetina, s ražnja, ispod peke ili spravljena na druge načine. Naravno, riba i plodovi mora također zauzimaju važno mjesto u dinjiškoj autohtonoj kuhinji. Prepustite iskusnim kuharima u dinjiškim restoranima da Vam prezentiraju svoje umijeće pripreme ribljih specijaliteta, no zahvaljujući ribarnici na kojoj možete kupiti svježu, tek ulovljenu ribu, u pripremi ribe na gradele možete se okušati i sami.

Sve ove izuzetne paške i dinjiške specijalitete vrijedi zaliti čašom dobrog domaćeg bijelog vina zvanog žutica.

Zabava

Dinjiška je malo mjesto, idealno za miran obiteljski odmor, pa se mora reći da su mogućnosti zabave u večernjim satima ograničene. Zabavu možete potražiti u jednom od kafića, ili je, još bolje, sami organizirati. Druga je mogućnost zaputiti se u večernjim satima u grad Pag, udaljen oko 14 km. Središnje mjesto noćne zabave na hrvatskoj obali, plaža Zrće, udaljena je od Dinjiške nešto manje od 40 km.

Dolazak u Dinjišku

Otok Pag na svom je južnom dijelu s kopnom povezan mostom, a Dinjiška je jedno od prvih mjesta na koje ćete naići kada prijeđete most. Udaljena je od mosta tek oko 7 km. Stoga ćemo dolazak mostom preporučiti svima koji u Dinjišku stižu s juga, ili autocestom A1 sa sjevera. S autoceste valja sići na izlazu Posedarje. Dolazite li Jadranskom magistralom sa sjevera, na raspolaganju Vam je trajektna linija Prizna – Žigljen, koja otok Pag povezuje s kopnom na njegovom sjevernom dijelu.

Izravnim autobusnim linijama u Dinjišku se može stići iz Zagreba, Zadra i Rijeke .

Dolazite li iz južne ili središnje Italije, zanimljiva bi Vam mogla biti trajektna linja Ancona – Zadar. Dinjiška je od Zadra udaljena oko 40 km.

Kod Zadra se nalazi i najbliža međunarodna zračna luka. U zadrasku zračnu luku leti nekoliko niskotarifnih aviokompanija iz brojnih europskih gradova, osobito u vrijeme turističke sezone. Iz zadarske zračne luke možete autobusom doći do zadarskog autobusnog kolodvora. Također možete unajmiti automobil, a moguća je i organizacija transfera do Dinjiške. Iste mogućnosti postoje na riječkoj, splitskoj ili zagrebačkoj zračnoj luci.

Smještaj u mjestu Dinjiška u ponudi Apartmani Hrvatska

Apartmani Dinjiška - kod privatnih iznajmljivača na raspolaganju su apartmani. Dinjiška je malo mjesto na otoku Pagu, idealno za miran obiteljski odmor uz kristalno čisto more.

U mjestima u blizini su Vam na raspolaganju apartmani: Vlašići (8 km od Dinjiške) i Povljana (manje od 8 km od Dinjiške), te apartmani i sobe u gradu Pagu (14 km od Dinjiške), grad Pag, Novalja , Mandre , Stara Novalja , Povljana , Vlašići , Dinjiška , Šimuni i Zubovići .

apartmani Pag apartmani Stara Novalja apartmani Lun apartmani Jakišnica apartmani Novalja apartmani Metajna apartmani Zubovici apartmani Mandre apartmani Šimuni apartmani Košljun apartmani Povljana apartmani Dinjiška apartmani apartmani Smokvica otok Pag apartmani Vlašici otok Pag VIR RIBARICA LUKOVO ŠUGARJE PRIVLAKA NIN OLIB SILBA