Apartmani Vlašići

Vlašići su maleno mjesto s oko 270 stanovnika, smješteno u zaštićenoj uvali na jugu otoka Paga. Nedaleko Vlašića, u susjednoj uvali prema zapadu, smjestila se još manja Smokvica , s tek nešto više od 50 stanovnika. Iako se službeno i administrativno vode kao naselja grada Paga, Vlašići i Smokvica od grada Paga su udaljeni oko 20 kilometara. Vlašići su jedna od nekoliko zelenih oaza u paškom kamenjaru, te nije iznenađenje da je poljoprivreda nekada bila glavna djelatnost ovdašnjih stanovnika, točnije ovčarstvo i vinogradarstvo. Time se, uz ribarstvo, bave i danas, no najznačajnije mjesto danas zauzima turizam, dok ostale djelatnosti skladno nadopunjuju turističku ponudu Vlašića ... 

Privatunterkunft Appartements und Zimmer Kustići Kroatien

pretraga apartmana po karti za mjesto Kustići:

Apartmani Hrvatska - pretraga apartmana za mjesto Kustići

 

PONUDA SMJEŠTAJA U BLIZINI:

PRETRAGA PO KARTI

Apartmani Hrvatska - pretraga apartmana po karti za mjesto Vlaii i otok Pag

Povijest i znamenitosti Vlašića

Područje Vlašića bilo je u prapovijesti, u vrijeme dok su Liburni vladali ovim područjem, vrlo živo i aktivno. Tako između Vlašića i Smokvice još možete vidjeti ostatke liburnske gradine stare gotovo 3000 godina. U blizini su pronađeni grobovi Liburna, te razni drugi arheološki nalazi iz tog doba.

Vlašići se u povijesnim dokumentima prvi put spominju u 11. stoljeću. Tada, 1070. godine, kralj Petar Krešimir IV određuje da selo treba pripasti pod ninsku biskupiju.

Župna crkva Sv. Jeronima izgrađena je, prema nekim izvorima, 1401. godine, no gotovo sa sigurnošću možemo tvrditi da to nije točno. Crkva se, naime, spominje još 1292. godine, a postoje dobri razlozi za vjerovanje da je i od tog vremena dosta starija. Vjerojatno je 1401. godine bila temeljito pregrađena, pa se tako ta godina pojavila kao godina njene gradnje. Ova su nagađanja vezana uz jednu drugu crkvu koju stari dokumenti spominju, crkvu Sv. Ivana Krstitelja, čija je lokacija donedavno bila nepoznata. Njeni su ostaci pronađeni nedavno, sjeverno od crkve Sv. Jeronima. Iz tih ostataka očito je da se radilo o jednobrodnoj starokršćanskoj crkvi s poligonalnom apsidom, a vrlo je moguće da je s današnjom crkvom Sv. Jeronima činila dvojnu starokršćansku crkvu. Crkva Sv. Jeronima obnovljena je krajem prošlog stoljeća. Zvonik je prislonjen uz crkvu i ukrašen dvostrukim prozorima sa svih strana. Pred crkvom je pronađena nadgrobna ploča, vrijedan kulturno-povijesni spomenik s natpisom na glagoljici. Natpis kaže da je ploču 1485. godine dao izgraditi pop Ivan Tešić «sebi i svojima».

Godine 2012. na nenaseljenom otočiću Veli Sikavac u blizini Vlašića došlo je do jednog od najznačajnijih arheoloških otkrića u Hrvatskoj u zadnje vrijeme. Otkriveni su ostaci velike tvrđave i kompleksa, za koje se u početku vjerovalo da potječu iz prapovijesti. Detaljnija istraživanja sljedeće godine ovo su vjerovanje tek u manjoj mjeri potvrdila. Naime, tamo zaista jest postojala prapovijesna gradina, čiji život se nastavlja i u rimsko doba, što nalazi potvrđuju. Većina ostataka potječe, međutim, iz 6. stoljeća. Ovdje se radilo o velikoj bizantskoj utvrdi iz doba cara Justinijana i njegove rekonkviste. Zidovi utvrde široki 2 metra bili su pojačani sa šest kula. Unutar utvrde pronađeni su ostaci 37 objekata i dva trga, te je vjerojatno u vrijeme barbarskih prodora Slavena i Avara ovdje bio pravi grad. Na otočiću postoji jezero s boćatom vodom, a na mjestu gdje se ono spaja s morem pronađen je umjetno napravljeni prag, koji je, bez sumnje, služio za sprječavanje prodora slane morske vode u jezero. Zanimljiv je i pronalazak ostataka crkve iz 15. stoljeća, pa se može tvrditi da je ovo mjesto bilo vrlo dugo naseljeno. Istraživanja na ovom otočiću daleko su od dovršenih, pa će sigurno biti još mnogo zanimljivih i uzbudljivih otkrića.

Plaže

U Vlašićima i neposrednoj okolici više je lijepih, uglavnom pješčanih plaža, no naći ćete ovdje i šljunčanih, te kamenitih plaža. Vlašićku plažu koji mještani nazivaju jednostavno Uvala mnogi smatraju jednom od najljepših pješčanih plaža na otoku Pagu. Na plaži nema dodatnih sadržaja, no u njenoj je blizini ugostiteljski objekt.

U obližnjoj Smokvici pronaći ćete još lijepih pješčanih i šljunčanih plaža.

Institucije koje se bave kontrolom čistoće mora uvijek će reći da je more oko Vlašića i Smokvice «izvrsne kakvoće». Posjetiteljima ovih mjesta, pak, mjerenja nisu potrebna da bi se uvjerili kako je more ovdje prekrasno i kristalno čisto.

Turistička ponuda, aktivni odmor, zabava

Vlašići i Smokvice idealna su mjesta za miran, obiteljski odmor i potpuno opuštanje, uz uživanje u prekrasnom krajoliku, miomirisima mora, ljekovite kadulje i drugih aromatičnih biljaka koje ovdje rastu, te bogate tradicionalne paške kuhinje.

Hotela ili kampova ovdje nema, na raspolaganju su Vam brojni apartmani i sobe kod privatnih iznajmljivača, kako u Vlašićima, tako i u Smokvici. Prilika je to, naravno, da bolje upoznate gostoljubive domaćine, stanovnike ovog kraja. Ukaže li se mogućnost da pođete s njima u ribolov, naš je savjet – ne propustite, to je jedinstvena prilika da upoznate vještinu nastalu na stoljećima tradicije.

Ljubitelji šetnje i biciklizma uživat će na šetnicama i biciklističkim stazama Vlašića. Kako je na otoku Pagu 14 biciklističkih staza ukupne duljine preko 115 km, vožnja biciklom odličan je način upoznavanja ljepota i znamenitosti ovog otoka. U Vlašićima možete zaigrati mali nogomet ili košarku, te se baviti raznim sportovima na vodi, među kojima ćemo osobito istaknuti jedrenje na dasci, u kojem se, zbog povoljnih vjetrova, mogu okušati i početnici.

U kolovozu se u Vlašićima održava tradicionalna Seoska olimpijada, koja će posjetitelje svakako zabaviti, ali i upoznati sa starim seoskim igrama i sportovima. Nedavno osnovano, ili točnije rečeno, nakon mnogo godina obnovljeno kulturno-umjetničko društvo u Vlašićima zaslužno je za očuvanje tradicionalne narodne nošnje i narodnih plesova ovog kraja, a sudjeluje i u raznim kulturno-zabavnim manifestacijama.

U večernjim satima zabavu možete potražiti u jednom od kafića. Tijekom ljeta povremeno se organiziraju razne manifestacije, kao primjer navest ćemo Ribarske večeri, kada ćete se zasigurno dobro zabaviti i najesti. Diskoteka, noćnih klubova i sličnog u Vlašićima nema, pa bi oni koji traže noćni provod, a nisu ga u mogućnosti sami organizirati, mogli biti razočarani. Bogatiji noćni život možete naći u nešto manje od 20 km udaljenom gradu Pagu, a plažu Zrće, središnje mjesto danonoćne zabave na hrvatskoj obali, ne treba posebno ni spominjati. No, valja znati da je plaža Zrće udaljena od Vlašića oko 40 kilometara.

Gastronomija

Bogatstvo i raskoš okusa tradicionalne paške kuhinje jedan je od razloga zbog kojeg se mnogi odlučuju svoj odmor provesti u Vlašićima. Svakako dobar i uvjerljiv razlog, rekli bismo. Paški sir od ovčjeg mlijeka svjetski je poznata delicija, a ljubitelji i poznavatelji sira uvrštavaju ga među deset najboljih sireva svijeta. U paškom siru možete uživati u brojnim restoranima diljem Paga, pa tako i u Vlašićima ili Smokvici, no ljubiteljima sira preporučit ćemo još nešto. Vlašići su još uvijek ovčarski kraj, mnoga domaćinstva proizvode svoj vlastiti sir, a svatko od njih ima neku svoju tajnu nastalu kroz stoljeća proizvodnje ove ukusne namirnice. Probajte razne domaće sireve vlašićkog kraja i pronađite svog favorita.

Naravno, nećemo zaboraviti niti pašku janjetinu, s ražnja, ispod peke ili spravljenu na neki drugi način. Tu su i razna ukusna jela od ribe i plodova mora, te paški pršut i autohtono vino žutica, odnjegovano u vinogradima Vlašića. Domaći pršut i vino savršeno će se sljubiti s paškim sirom, a čašom žutice vrijedi zaliti i druge delicije koje ćete naći u bogatoj gastronomskoj ponudi Vlašića.

U Vlašićima i Smokvici naći ćete vrhunske restorane i konobe, u kojima ćete moći zaista uživati u paškim specijalitetima, u ugodnom ambijentu i uz ljubazno osoblje.

Dolazak u Vlašiće

Iako se radi o malom mjestu na otoku, Vlašići su prometno vrlo dobro povezani. Automobilom do Vlašića možete doći na dva načina – mostom, kojim je otok Pag povezan s kopnom na svom južnom dijelu, te trajektnom linijom Prizna – Žigljen, koja sjeverni dio otoka povezuje s kopnom. Dolazite li u Vlašiće s juga, most je logičan izbor, a s obzirom da su Vlašići na jugu otoka, most nam se čini boljim izborom i za one koji dolaze autocestom A1 sa sjevera. Autocestu u tom slučaju napuštate na izlazu Posedarje. Trajekt je vjerojatno bolja opcija za one koji sa sjevera dolaze Jadranskom magistralom (državna cesta D8).

Izravne autobusne linije za Vlašiće postoje iz Zadra , Zagreba i Rijeke.

Gostima iz južne i srednje Italije zanimljiva bi mogla biti trajektna linija Ancona – Zadar. Vlašići su od Zadra udaljeni oko 40 km, te povezani autobusnom linijom.

zadarska je zračna luka Vlašićima najbliža međunarodna zračna luka. U ovu zračnu luku leti nekoliko niskotarifnih avioprijevoznika iz mnogih europskih gradova. U njoj je moguće unajmiti automobil, ili autobusom stići do zadarskog autobusnog kolodvora. Također je moguće organizirati transfere iz zračne luke do Vlašića, a ista mogućnost postoji i u riječkoj, splitskoj ili zagrebačkoj zračnoj luci.

Smještaj u mjestu Vlašići u ponudi Apartmani Hrvatska

Apartmani Hrvatska Vam nudi smještaj u mjestu Vlašići u kod privatnih iznajmljivača.

U blizini Vam možemo ponuditi apartmane u mjestima Povljana (10 km od Vlašića) i Dinjiška (8 km od Vlašića).

Na raspolaganju su Vam apartmani i u sljedećim mjestima na otoku Pagu : grad Pag , Novalja , Mandre , Stara Novalja , Povljana , Vlašići , Dinjiška , Šimuni i Zubovići .

apartmani Pag apartmani Stara Novalja apartmani Lun apartmani Jakišnica apartmani Novalja apartmani Metajna apartmani Zubovici apartmani Mandre apartmani Šimuni apartmani Košljun apartmani Povljana apartmani Dinjiška apartmani apartmani Smokvica otok Pag apartmani Vlašici otok Pag VIR RIBARICA LUKOVO ŠUGARJE PRIVLAKA NIN OLIB SILBA