Apartmani Mandre: privatni smještaj u mjestu Mandre na otoku Pagu

Apartmani Mandre - kod privatnih iznajmljivača na raspolaganju su apartmani. Mandre su naselje s gotovo 400 stanovnika, smješteno na zapadnoj obali otoka Paga. To je jedno od najmlađih naselja na Pagu, sve do 1991. godine bilo je dijelom Kolana, starijeg mjesta u unutrašnjosti otoka, danas općinskog središta. Tada su Mandre izdvojene kao zasebno naselje. Stanovništvo Kolana oduvijek se bavilo ovčarstvom i vinogradarstvom, pa tako i danas. Mandre su bile ribarska lučica ovog mjesta, a kako se sve veći broj stanovnika Kolana okretao ribarstvu, tako su i Mandre rasle. 70-tih godina prošlog stoljeća u Mandrama se značajno razvija turizam, što dovodi do ubrzanog rasta i razvoja mjesta, pa su danas Mandre brojem stanovnika nešto veće od Kolana. Kako se radi o mladom mjestu, ovdje nećete naći neke povijesne znamenitosti, no zaklonjena uvala u kojoj su se Mandre smjestile dobro je poznata moreplovcima od pradavnih vremena. Nebrojeno je puta pružila utočište brodovima za nevremena. Pažljivo oko uočit će tako bitve za vezanje brodova, koje su stari Rimljani isklesali u stijeni. Liburnima, koji su ovim morem vladali prije Rimljana, one nisu trebale. Njihovi su brodovi bili lagani, pa ih nisu vezivali, već izvlačili na obalu. Crkva Gospe Snježne, čiji zvonik dominira vizurom naselja, izgrađena je u ovom stoljeću. Ipak, daleko od toga da se u Mandrama nema što vidjeti. Šetnja naseljem otkrit će Vam prekrasan pogled na susjedne otoke Olib i Silbu, ribarske brodice u mjesnoj lučici vratiti će Vas u vremena kada su Mandre bile ribarsko naselje, no najvažnije od svega, ljepota samog naselja stvorit će osjećaj potpune radosti. Recimo ovdje jednu važnu i jako zanimljivu činjenicu. Godine 2003. zadarski list i Turistička zajednica zadarske županije proglasili su Mandre najljepšim mjestom u zadarskoj županiji. Vrijednost ovog priznanja tim je veća uzmete li u obzir činjenicu da Mandre nemaju niti 400 stanovnika. Ono otkriva neizmjernu pozornost i brigu koju ovi ljudi ulažu u izgled i uređenje svoga naselja ... 

Privatunterkunft Appartements und Zimmer Mandre Kroatien
apartmani MANDRE  ZANOŠKAR TATJANA
ZANOŠKAR TATJANA
preporuka za smjestaj u mjestu MANDRE

Apartmani Hrvatska - pretraga apartmana za mjesto MANDRE

 

PONUDA SMJEŠTAJA U BLIZINI:

PRETRAGA PO KARTI

Apartmani Hrvatska - pretraga apartmana po karti za mjesto Mandre na otoku Pagu

Izleti, aktivni odmor u Mandrama

U svakom turističkom mjestu, pa tako i Mandrama, razne turističke agencije i drugi posjetiteljima nude organizirane izlete. Takvim izletima ćete zasigurno učiniti svoj odmor sadržajnijim i zanimljivijim, a kući se vratiti obogaćeni s još više doživljaja, saznanja i uspomena. No, to nije ono o čemu ćemo Vam ovdje govoriti. Govorit ćemo Vam o izletima koje iz Mandri možete vrlo jednostavno sami organizirati.

Nakon što upoznate ljepotu ovog naselja, upoznajte okolicu. Otok Pag je poznat kao otok kamena, vrlo oskudne vegetacije, no u okolici Mandri pronaći ćete i šume. To su borove šume, te šume hrasta crnike. Ovo vrijedno zimzeleno stablo uspijeva u Sredozemlju, a njegove su šume znatno uništene prekomjernom i neracionalnom sječom od srednjeg vijeka, pa sve do nedavnih dana. Već smo dosta o njemu rekli na drugim mjestima, no recimo i nešto novo. Znate li da se žir hrasta nekada dosta koristio u ljudskoj prehrani? Koristio se i u Europi, no osobito je bio važan sjevernoameričkim Indijancima. Danas se ne koristi zbog gorčine koju uzrokuje tanin. Ova se tvar ne nalazi samo u žiru. Znate li kada je vino trpko, kada «skuplja usta»? Uzrok je tanin. Nekada se žir namakao u vodi da se tanin ispere – niti voda sa skupljenim taninom nije bila bezvrijedna, koristila se za štavljenje kože. Ljubiteljima alternativnih namirnica i prehrane, reći ćemo da žir hrasta crnike ima daleko manje tanina nego oni listopadnih hrastova u kontinentalnim šumama.

Suhozidi

Suhozide ćete vidjeti po cijelom otoku Pagu, pa tako i u okolici Mandri. Suhozide su Hrvati usvojili od starosjedioca, kada su stigli u ove krajeve, u slučaju Paga od Liburna. Liburni nisu ovako gradili samo zidiće kakve možemo vidjeti danas. Ovom tehnikom, slaganja kamena bez vezivnog materijala, gradili su sve – kuće, zidine, cijele gradove. Većina suhozida na hrvatskoj obali, ali i u nekim drugim krajevima Hrvatske, nastala je u čovjekovom mukotrpnom otimanju plodne zemlje od krša. Zemlja se ručno čistila od kamena, a kamen po kamen slagao na rub parcele, tvoreći ogradu. Suhozidi otoka Paga većim dijelom služe kao ograde za ovce, kojima oni često pružaju jedinu hladovinu za vrućih ljetnih dana.

Kolan

U unutrašnjosti otoka, malo više od 4 km udaljen od Mandri, nalazi se Kolan, mjesto s oko 380 stanovnika, nešto manje nego Mandre. Kolan se nalazi na glavnoj otočnoj cesti, između dva najveća grada na otoku, Paga i Novalje. Naselje se prvi put spominje u pisanim dokumentima u prvoj polovici 15. stoljeća, a smatra se da iz tog vremena potječe i župna crkva Sv. Luke u Kolanu.

Mogli bismo reći da je Kolan centralno mjesto proizvodnje nadaleko poznatog paškog sira. Malih proizvođača ove vrhunske delicije je mnogo, diljem Paga, no oni malo proizvode, te njihove proizvode možete nabaviti jedino kod njih. U Kolanu postoje sirane s većom proizvodnjom, uz nešto znanja gdje tražiti i malo sreće, njihove proizvode možete kupiti i izvan otoka Paga. Njihovi su sirevi osvojili brojna svjetska priznanja i nagrade, a svaki pravi ljubitelj i poznavatelj sira u svijetu danas zna za ovo maleno mjesto.

U Kolanu svakako vrijedi posjetiti Etnografski muzej, a na obližnjem brežuljku crkvicu Sv. Jerolima izgrađenu u 15. stoljeću. Ova je crkvica donedavno bilo zapuštena i u žalosnom stanju. Na sreću, u Kolanu su shvatili kakav vrijedan kulturno-povijesni spomenik imaju i krenuli u njeno uređenje.

U Kolanjskom polju vrijedi pogledati stare bunare iz antike. Ovi s bunari bili dio vodovoda, koji je vodom iz Kolanjskog polja opskrbljivao Casku i Novalju u rimsko doba. Stanovnici Kolana tamo su odlazili po vodu i prali robu stoljećima kasnije. Nedaleko bunara je i stari ugljenokop, odakle se ugljen prevozio prugom do lučice u mjestu Šimuni, a dalje brodom u Italiju.

Iako se stanovništvo Kolana i danas prvenstveno bavi ovčarstvom i vinogradarstvom, u zadnje se vrijeme sve više razvija turizam. Ne treba čuditi što je Kolan posjetiteljima izuzetno atraktivan. Tradicionalan, ruralni način života koji se ovdje očuvao, gastronomska ponuda koja se jednom riječju može opisati kao vrhunska, te kulturno-povijesna baština svakako su izuzetan mamac za suvremenog putnika. Kolan nije uz more, no do najbližih plaža dijeli Vas tek kilometar ili dva. U blizini Kolana nekoliko je lijepih plaža, a bliže su one u Paškom zaljevu, nego one na zapadnoj obali otoka gdje su Mandre.

Istočno od Mandri i jugoistočno od Kolana najviši je vrh otoka Paga, Sv. Vid, koji posjećuju mnogi šetači i planinari. Možda će se neki tvrdokorni planinari slatko nasmijati kada im kažemo da se nalazi na visini od 349 metara, no nama rekreativcima to je sasvim dovoljno, osobito ako nas zanimaju povijesne znamenitosti. Na ovom je vrhu u prapovijesti postojala liburnska gradina, od koje je nešto ostataka vidljivo i danas. Po svom dolasku, Hrvati su ovdje, na najvišem vrhu otoka, podigli žrtvenik svom vrhovnom staroslavenskom bogu Perunu. Crkva je, u nastojanju da pokrsti tzv. pogane, često zamjenjivala poganska božanstva kršćanskim svecima. Iako slavenska mitologija nije do kraja razjašnjena, mnogi poistovjećuju Peruna sa Svetovidom, pa je Crkva u zamjenu za njihovog Peruna, Hrvatima ponudila Sv. Vida, starokršćanskog mučenika iz doba Dioklecijanovih progona. Tako je, vjerojatno u 11. stoljeću, na ovom vrhu sagrađena crkvica Sv. Vida, po kojoj je vrh dobio i ime. Kolanjci su ovamo stoljećima hodočastili, ne obazirući se previše na neodobravanje župnika. Crkvica je danas u ruševnom stanju.

Sjeverno od Mandri, prema Novalji, nalazi se Kolanjsko blato, močvarno područje oko slatkovodnog jezera. U ovom području zabilježeno je 163 vrsta ptica, od kojih se 66 ovdje gnijezde, pa je područje zaštićeno kao ornitološki rezervat. Ljubitelji promatranja i fotografiranja ptica svakako bi trebali posjetiti ovo područje, a kvalitetnijem i ugodnijem doživljaju doprinijet će uređene promatračnice i informativne table.

Dakako, u brojnim izletima na koje vrijedi otići kada posjetite Mandre, nemojte izostaviti posjete gradovima Novalji i Pagu, te obilazak njihovih brojnih znamenitosti.

Ljubiteljima šetnje, planinarenja i biciklizma koji će odmor provesti u Mandrama već smo zapravo sve rekli. Samo bi valjalo nadodati da na cijelom otoku Pagu, pa tako i u okolici Mandri, postoje kilometri uređenih biciklističkih staza, te da se bicikl može unajmiti i u Mandrama.

Od ostalih aktivnosti kojima se možete u Mandrama baviti, svakako valja napomenuti mogućnost odlaska u ribolov s lokalnim ribarima. Gostoljubivi Mandrani omogućit će svojim posjetiteljima upoznavanje s ovom vještinom, a to je prilika koja se ne ukazuje često i koju svakako treba iskoristiti.

Ljubitelji ronjenja naći će u Mandrama ronilački centar, te mnoge atraktivne lokacije za ronjenje u okolici. Tu su i razni sportski tereni, boćalište, tereni za mali nogomet ili košarku. U Kolanu ćete pronaći teniske terene.

Plaže

Gotovo cijela obala uz Mandre zapravo je jedna velika plaža, s različitim dijelovima, šljunčanim, stjenovitim ili betoniranim, pa će svatko naći nešto po svom ukusu.

Plaža Mala Mandra okićena je Plavom zastavom i nalazi se u samom središtu Mandri. Na ovoj šljunčanoj plaži s kamenim dijelovima naći ćete razne dodatne sadržaje. Osobito je pogodna za obitelji s djecom, jer se na plaži nalazi dječje igralište, a organizirana je i škola plivanja.

Ljubiteljima pješčanih plaža, osobito onima koji su odsjeli u Kolanu, preporučit ćemo plažu Sv. Duh. Ova se plaža nalazi u Paškom zaljevu, te je od Mandri udaljeno oko 5 km, no od Kolana tek oko kilometar.

Gastronomija

Gastronomska ponuda ovog kraja mnogima je glavni razlog da posjete Mandre ili Kolan. I zaista, želite li upoznati raskoš paške kulinarske tradicije, dolaskom ovamo zasigurno nećete pogriješiti.

U oba naselja, Mandrama i Kolanu, pronaći ćete više vrhunskih restorana i konobi, koji će Vam u ugodnom ambijentu i s ljubaznim osobljem predstaviti nezaboravan doživljaj za nepce kakav paška kuhinja može ponuditi.

Ne propustite uživati u paškom ovčjem siru, janjetini s ražnja, ispod peke, na lešo ili spravljenoj na druge načine, raznim ukusnim jelima od ribe i plodova mora, no ne zaboravimo niti pašku skutu, sirni namaz koji nastaje prilikom proizvodnje sira, zatim pršut, domaće vino i rakiju, med…

Zabava

Zabavu u večernjim satima možete u Mandrama potražiti u nekoliko kafića. Tijekom ljetnih mjeseci organiziraju se razne zabavne manifestacije, pučke fešte, ribarske večeri i slično. Tražite li nešto više, plaža Zrće, glavno odredište partijanera na hrvatskoj obali, udaljena je tek 10 km.

Dolazak u Mandre

Iako je naselje smješteno na otoku, u Mandre se može doći automobilom i to na dva načina. Otok Pag je na svom južnom dijelu s kopnom povezan mostom. Na sjevernom dijelu vozi trajektna linija Prizna – Žigljen. Koji je optimalni način dolaska ovisi o smjeru iz kojeg dolazite. Napomenut ćemo kao primjer, dolazite li iz Zagreba, put preko mosta bit će preko 80 km dulji nego trajektom.

Izravnih autobusnih linija za Mandre nema, no u nešto više od 4 km udaljeni Kolan voze autobusi iz svih većih gradova Hrvatske. U Kolanu postoji taksi služba, s kojom možete stići u Mandre, no napominjemo da je Kolan vrlo malo mjesto, pa je možda sigurnija opcija otići do Novalje, udaljene oko 10 km, te od tamo taksijem do Mandri. Do Novalje postoji i svakodnevna katamaranska linija iz Rijeke.

Najbliža međunarodna zračna luka je zadarska, kamo leti nekoliko niskotarifnih kompanija iz brojnih europskih gradova. U zadarskoj zračnoj luci možete unajmiti automobil, ili autobusom stići do zadarskog autobusnog kolodvora, odakle postoje redovne autobusne linije za grad Pag, Kolan i Novalju.

Smještaj u mjestu Mandre u ponudi Apartmani Hrvatska

Apartmani Mandre - kod privatnih iznajmljivača na raspolaganju su apartmani. Mandre puno ulažu u svoj izgled i uređenje mjesta. Preporučamo ljubiteljim promatranja i fotografiranja ptica da posjete ovo područje

U mjestima u blizini su Vam na raspolaganju apartmani: grad Pag, Novalja, Mandre, Stara Novalja, Povljana, Vlašići, Dinjiška, Šimuni i Zubovići.

apartmani Pag apartmani Stara Novalja apartmani Lun apartmani Jakišnica apartmani Novalja apartmani Metajna apartmani Zubovici apartmani Mandre apartmani Šimuni apartmani Košljun apartmani Povljana apartmani Dinjiška apartmani apartmani Smokvica otok Pag apartmani Vlašici otok Pag VIR RIBARICA LUKOVO ŠUGARJE PRIVLAKA NIN OLIB SILBA