Apartmani Caska: privatni smještaj u mjestu Caska na otoku Pagu

Apartmani Caska - kod privatnih iznajmljivača na raspolaganju su apartmani. Caska je povjesno mjesto sa prekrasnom i poznatom plažom.

Caska je maleno naselje na otoku Pagu sa vrhunski uređenim apartmanima. Smještaj možete pronaći isključivo kod privatnih iznajmljivača ...

Privatunterkunft Appartements und Zimmer Caska Kroatien

pretraga apartmana po karti za mjesto Caska:

Apartmani Hrvatska - pretraga apartmana za mjesto Caska

 

PONUDA SMJEŠTAJA U BLIZINI:

PRETRAGA PO KARTI

Apartmani Hrvatska - pretraga apartmana po karti za mjesto Casku i otok Pag

Caska - povijest i znamenitosti

U prapovijesti otok Pag naseljavaju ga Liburni. Još uvijek postoje ostaci 20-tak liburnskih gradina. Najznačajnija gradina je svakako bila ona, koje danas nema, Kissa. Kissa je ime vjerojatno predliburnskog podrijetla. Nerado Liburne nazivamo Ilirima, no želite li slijediti konvencionalnu povijest, reći ćemo «predilirskog podrijetla». U doba Rimljana, ime mijenjaju u Cissa, te se tim imenom naziva cijeli otok Pag. Hrvati su ime pretvorili u Caska, a po njoj je dobila ime i Caska uvala u Paškom zaljevu. Caska je maleno naselje udaljeno od Novalje oko 2 km.

Danas Caska ima tek nekoliko stanovnika, dok je Cissa u rimsko doba bila velik i bogat grad. Tada nastaje legenda o Cissi. Vrijeme događanja je 4. stoljeće. Stanovništvo Cisse je u svom bogatstvu postalo bahato i iskvareno, te Bog odluči da ga treba kazniti. Bog pošalje anđela, da vidi ima li u Cissi netko dobar. Anđeo, predstavljajući se kao prosijak, traži stanovnike Cisse pomoć, no svi ga odbijaju. Svi osim jedne od dviju sestara, Bone. Bona je pričala s njim te ga je pogostila najbolje što je mogla. Anđeo je uvidio da ona nije nimalo iskvarena te ju je zbog njene dobrote upozorio kako i kada treba pobjeći prije nego svi ostali stanovnici Cisse budu kažnjeni. Bona je željela povesti svoju sestru Malu, no anđeo je odbio. Dok je Bona odlazila, Mala joj se rugala. Nebo su ubrzo prekrili crni oblaci, a na Cissu je pala užarena kugla i uništila ju u plamenu. Bona je krenula na jug, te kraj nekog izvora srela jednog pastira. Napravili su uz izvor kuću i tako je nastao grad Pag.

Grad Cissa je tada nestao. Ruševine na morskoj obali, pronađeni ostaci zidova u plitkom moru, krovne opeke te drveni stupovi i grede učinile su Casku zanimljivim arheološkom lokalitetom. Tijekom posljednjih nekoliko godina poseban su doprinos istraživanju dali geolozi iz hrvatskih, francuskih i grčkih institucija.

U Caski se nalazi i toranj od kamena - jedina zidana osmatračnica za tune. Poznata "Tunera". U neposrednoj blizini Tunere se nalaze i ostaci velikog zida koji je u povijesti bio gradski bedem. Na istom lokalitetu, na ruševinama antičkih zgrada podignuta je ranosrednjovjekovna crkvica (Sv. Ante), s kasnijim benediktinskim hospicijem. Danas je u vrlo ruševnom stanju, a doznajemo da će na njenom mjestu biti izgrađena privatna kuća sa apartmanima.

Iznad uvale Caska nalazi se brdo Sv. Juraj, a na njemu ruševine crkve Sv. Jurja. Ovo je bila kasnoromanička crkva iz 14. stoljeća, no od nje je zanimljivije mjesto na kojem je nastala. Na ovom se brdu nalazila bizantska utvrda iz 6. stoljeća, sa starokršćanskom crkvom na mjestu današnjih ostataka crkve Sv. Jurja. Utvrdu i crkvu su u 7. stoljeću poharali Slaveni i Avari, a i ovdje su kasnije Slaveni, odnosno Hrvati sagradili na ruševinama stare novu, predromaničku crkvu u 10. stoljeću. U sadašnju crkvu bilo je ugrađeno mnogo spolija iz starokršćanske i predromaničke, što je, uz nebrigu, bio i glavni uzrok njenog današnjeg ruševnog stanja. Naime, te su spolije ljudi nekontrolirano vadili i odnosili.

Turistička ponuda, smještaj, plaže

U Caski smještaj je moguće pronaći samo u apartmanima i sobama privatnih iznajmljivača.

Caska je poznata po prekrasnoj plaži.

Dolazak u Casku

U Casku možete automobilom doći na dva načina. Otok Pag je na južnoj strani s kopnom povezan mostom, a na sjevernoj trajektnom linijom Prizna – Žigljen. Dolazite li s južne strane, most je logičan izbor, no dolazite li sa sjevera, osobito autocestom A1, tada valja dobro razmisliti. Odlučite li se za most, produljit ćete putovanje za oko 100 km. Trajekt na liniji Prizna – Žigljen u ljetnim mjesecima vozi svakih 30 minuta. Ponekad treba čekati na ulazak u trajekt, jer se znaju stvoriti kolone auta.

Do Novalje voze redovne autobusne linije iz svih većih hrvatskih gradova, a također je povezana s Rijekom svakodnevnom katamaranskom linijom. Caska su od Novalje udaljena samo 3 km, pa predlažemo da iz Novalje dođete taksijem.

Najbliže međunarodna zračna luka je u Zadru, kamo leti i nekoliko niskotarifnih avioprijevoznika iz brojnih europskih gradova. U zračnoj luci možete unajmiti automobil, ili pak autobusom stići do zadarskog autobusnog kolodvora, a zatim redovnom autobusnom linijom do Novalje. Moguća je organizacija transfera do Caske, kako iz zadarske zračne luke, tako i iz riječke, splitske ili zagrebačke

Smještaj u mjestu Caski u ponudi Apartmani Hrvatska

Apartmani Caska - kod privatnih iznajmljivača na raspolaganju su apartmani. Caska je povjesno mjesto sa prekrasnom i poznatom plažom.

U mjestima u blizini su Vam na raspolaganju apartmani: grad Pag , Novalja , Mandre , Stara Novalja , Povljana , Vlašići , Dinjiška , Šimuni , Zubovići , Kustići.

apartmani Pag apartmani Stara Novalja apartmani Lun apartmani Jakišnica apartmani Novalja apartmani Metajna apartmani Zubovici apartmani Mandre apartmani Šimuni apartmani Košljun apartmani Povljana apartmani Dinjiška apartmani apartmani Smokvica otok Pag apartmani Vlašici otok Pag VIR RIBARICA LUKOVO ŠUGARJE PRIVLAKA NIN OLIB SILBA