Apartmani Jablanac-Stinica: privatni smještaj u mjestu Jablanac Stinica

Apartmani Jablanac Stinica: u privatnom smještaju u Jablancu i Stinici na raspolaganju su apartmani. Trajektna luka za otok Rab preseljena iz Jablanca u Stinicu. Prvi hotel izgrađen je u Jablancu 1885.g.

Jablanac-Stinica dva su malena mjesta smještena u susjednim uvalama na obali Velebitskog kanala, izmedu Senja i Karlobaga. Jablanac broji tek oko 80 stanovnika, a Stinica je još manja, s oko 70 stanovnika. Najčešća asocijacija pri spomenu ova dva mjesta jest trajektna luka koja susjedni otok Rab povezuje s kopnom, no ova dva mjesta posjetitelju mogu ponuditi daleko više, zahvaljujući svojim kulturno-povijesnim znamenitostima i prirodnim ljepotama. Kako je nedavno trajektna luka preseljena iz Jablanca u Stinicu, turisti su vrlo brzo počeli otkrivati velik potencijal Jablanca, koji je desetljećima bio zanemaren i većini nepoznat. ... 

Privatunterkunft Appartements und Zimmer Jablanac-Stinica Kroatien

pretraga apartmana po karti za mjesto Jablanac-Stinica:

Apartmani Hrvatska - pretraga apartmana za mjesto Jablanac-Stinica

 

PONUDA SMJEŠTAJA U BLIZINI:

PRETRAGA PO KARTI

Apartmani Hrvatska - pretraga apartmana po karti za mjesto Jablanac i Stinicu na rivijeri Senj

Povijest i znamenitosti Jablanca i Stinice

Cijeli ovaj danas slabo naseljeni kraj bio je vrlo živ i poprilično naseljen u prapovijesti. U jednom dužem razdoblju živjeli su ovdje u susjedstvu Liburni i Japodi. Na obroncima Velebita, u zaleđu Jablanca i Stinice, nekoliko je ostataka gradinskih naselja i prapovijesnih nekropola. U željezno doba najveća i najznačajnija gradina bila je, čini se, na Klaćenici iznad Jablanca. Vrlo je vjerojatno da je to naselje već tada imalo svoju luku u zaklonjenoj uvali Stinice, a kasnije, no još uvijek u prapovijesno doba, tamo će se razviti novo naselje, koje će preuzeti ulogu glavnog središta ovog kraja.

To novo naselje nastat će na poluotoku Pulver, nedaleko današnjeg trajektnog pristaništa. Antički izvori spominju grad Ortoplu u kojem živi liburnsko pleme Ortoplini. Poslije rimskog osvajanja ovog područja Ortopla će dobiti status municipija i postati važna trgovačka luka. Nekoliko istraživanja krajem 19. i kroz 20. stoljeće, te osobito detaljna nedavno, prije gradnje trajektnog pristaništa, s velikom sigurnošću ukazuju da su ostaci na Pulveru upravo ostaci Ortople.

Liburni Ortoplini žive ovdje i u antičko doba. Osobito vrijedan spomenik ostavio je rimski namjesnik Dolabella. U blizini Jablanca i Stinice u Velebit se proteže oko 3 km dug suhozid. Natpis uklesan u kamenu pronađenom u njemu kaže nam da ga je dao podići Dolabella u 1. stoljeću, a zid je predstavljao granicu područja Ortoplina i plemena Begiosa, vjerojatno Japoda. Približan dojam o veličini područja na kojem su živjeli Ortoplini, kao i informaciju o njihovim drugim susjedima, Japodima Parentinima, daje nam još jedan zapis u kamenu. Ovaj se nalazi kod Kosinjskog Bakovca, sela na Velebitu u Lici zračnom linijom udaljenog od Jablanca oko 30 km. Njime rimski namjesnik regulira pravo korištenja izvora između Ortoplina i Parentina, a mnogi će ga u polu-šali nazvati "prvom međunarodnom arbitracijom na ovim prostorima".

U kasnoj antici, kada barbari prijete Rimskom Carstvu, Ortopla će postati utvrđeni kastrum, a u srednjem vijeku će na njenim ruševinama nastati utvrđeni grad Murula. Srednjovjekovna povijest Murule slabo je poznata. Pisani izvori je spominju kao posjed koji pripada Rabu, a posljednji se put spominje 1111. godine. Netko će reći da su je razorili Tatari u 13. stoljeću, no vjerojatnije je razorena još prije, u hrvatsko-mletačkim ratovima početkom 12. stoljeća. Njeni se stanovnici sele malo južnije, u Jablanac, koji vjerojatno nastaje u 11. stoljeću. Srednjovjekovnih ostataka Murule gotovo da i nema, tu su samo antički ostaci Ortople.

Narodna predaja kaže da su Rabljani s ruševina Murule odnosili kamen kao građevinski materijal i vjerojatno je točna.

Jablanac se prvi put spominje 1179. godine, pod imenom Ablana, što je vjerojatno bila latinizirana inačica hrvatskog imena. Tada je već postojala crkva Sv. Nikole, jedna od najznačajnijih znamenitosti Jablanca, danas na groblju. Svoj je današnji izgled crkva dobila obnovama u 16. i početkom 18. stoljeća.

Godine 1251. ban Stjepan Šubić, knez Bribirski, podiže u Jablancu kaštel Jablanić, koji će dobiti status slobodnog kraljevskog grada. Ruševine ovog utvrđenog grada mogu se vidjeti i danas. Od tada će Jablanac biti predmet brojnih sporova između knezova Bribirskih i knezova Krčkih, koji su u Jablancu također imali kaštel, te Rabljana, a kasnije između Frankopana i senjskih kapetana, koji bi se lako mogli smatrati jednom od predigri Zrinsko-frankopanske urote. Sporova vjerojatno jedino nije bilo u vrijeme vladavine Pavla Šubića Bribirskog, koji je bio previše moćan da bi mu se netko usprotivio.

U drugoj polovici 15. stoljeća Jablanac će pogoditi teška epidemija kuge, a nakon 1525. godine, kada Bag, današnji Karlobag, napadaju i pale Osmanlije i martolozi, kršćanska paravojska u službi Osmanlija, Jablanac će biti potpuno napušten. U njemu će kratkotrajno ostati tek manja vojna posada, koja ga napušta krajem 30-tih godina 16. stoljeća.

Po prestanku opasnosti od Turaka, u 17. stoljeću se u napušteni Jablanac doseljava novo stanovništvo, čiji potomci žive tu i danas. Oni u 18. stoljeću grade župnu crkvu Sv. Josipa, još jednu od jablanačkih znamenitosti.

Južno od Jablanca nalazi se uvala Zavrtnica, bez sumnje jedna od najljepših uvala na hrvatskoj obali. Do nje se iz Jablanca možete prošetati šetnicom uz more, a i samo uvalu okružuje šetnica s vidikovcem, izgrađena početkom 20. stoljeća, kada je Zavrtnica bila izletište i ljetovalište austrougarske elite. Mnogi je, zbog njenog izgleda, proglašavaju fjordom, no ona to nije. Njen postanak je drugačiji. Legenda kaže da je nastala potresom 615. godine, što bi moglo biti djelomično, ili čak potpuno točno. Nedvojbeno je nastala tektonskim pokretima koji su razlomili stijene, a vode s Velebita produbile kanal omogućivši ulazak moru. Zavrtnica je zaštićeni krajolik i od 1981. godine dio Parka prirode Velebit. Na početku uvale možete vidjeti njemački ratni brod koji su saveznički zrakoplovi potopili 1944. godine. Olupina je lako vidljiva, nije potrebno roniti.

Turistička ponuda, plaže, zabava, gastronomija

Mnoge će iznenaditi činjenica da je Jablanac bio jedan od začetnika hrvatskog turizma. Prvi je hotel izgrađen u Jablancu davne 1885. godine, što ga stavlja uz bok Opatiji, a daleko ispred mnogih današnjih mondenih turističkih odredišta na Jadranu. Jablanačka riva još je starija, izgrađena je 1868. godine. Dok su se druga, danas popularna turistička odredišta razvijala u drugoj polovici 20. stoljeća, Jablanac je pola stoljeća bio samo trajektna luka za Rab, a pristupna cesta koja ga povezuje s Jadranskom magistralom zakrčena automobilima koji čekaju trajekt. U to je vrijeme u Stinici izgrađeno turističko naselje s kapacitetom za 800 gostiju.

Danas je ovo lijepo mjesto bogate povijesti dobilo novu šansu. Prometne gužve koju su stvarali putnici na popularni Rab više nema, a kako Jablanac nije izravno na Jadranskoj magistrali, može se reći da je vrlo mirno mjesto, idealno za obiteljski ili romantičan odmor. Hoće li dugo ostati takvo? Sumnjamo, no ovaj put će gužvu stvoriti oni koji žele uživati u ovom lijepom mjestu, kada ga, nakon više od stoljeća, ponovo otkriju. Sada je dobra prilika biti među prvima. Što je sa Stinicom? Da li je ona izgubila na atraktivnosti dolaskom trajekta? Vjerujemo da ne, njeno turističko naselje i plaže podalje su od trajektnog pristaništa.

Plaže Jablanca i Stinice uglavnom su šljunčane, ima i betoniranih, a naći će se i pokoja stjenovita. Na pojedinim plažama možemo vrlo skoro očekivati razne dodatne sadržaje i ugostiteljske objekte. More je vrlo čisto, a u okolici Jablanca i Stinice mnoge su skrivene uvale s lijepim prirodnim plažama, pa uz malo truda neće biti problem pronaći "svoju" plažu.

Zbog manje slanosti mora, koju uzrokuju podvodni izvori slatke vode s Velebita, tzv. vrulje, more je ovdje bogato ribom. Ne propustite uživati u ribljim specijalitetima u nekom od kvalitetnih restorana i konobi. Naravno, Stinica i Jablanac nalaze se podno Velebita, a velebitski kraj ipak više cijeni meso od ribe, pa ovdje možete uživati u dva potpuno različita gastronomska pristupa, ili pak u njihovoj kombinaciji.

Smještaj ovdje možete pronaći u hotelu, kampu, a na raspolaganju su Vam i suvremeno opremljeni apartmani, sobe i kuće za odmor kod gostoljubivih domaćina, privatnih iznajmljivača.

Ljubitelji aktivnog odmora mogu uživati u šetnji ili se baviti raznim sportovima, na kopnu i moru. Jablanac i Stinica omiljeni su među planinarima, koji uživanje na plaži ponekad žele zamijeniti osvajanjem vrhova Velebita, a specifičnost Jablanca je planinarski dom na tek 20 metara nadmorske visine, vjerojatno najniži na svijetu.

Zabavu u večernjim satima možete potražiti u nekom od kafića, ili se pak zaputiti trajektom na Rab. Blizu trajektnog pristaništa na Rabu nalazi se vrlo popularan beach bar, gdje zabava često traje do jutarnjih sati. Ukoliko ste ovdje s automobilom, Prizna, gdje se nalazi trajektno pristanište za otok Pag, udaljena je 15 km. Na Pagu je plaža Zrće, često zvana "hrvatska Ibiza", glavno odredište partijanera na hrvatskoj obali. Doduše, vjerojatno ćemo uskoro nešto slično naći i na bližem Rabu, jer Rabljani ozbiljno planiraju postati žestoka konkurencija Novalji i Zrću.

Kako doći u Jablanac i Stinicu?

Jablanac i Stinica nalaze se podno Jadranske magistrale i s njom su povezani lokalnim cestama. Dolazite li iz zapadne ili središnje Europe, krenite prema Rijeci, a odatle dalje Jadranskom magistralom. Iz Zagreba, središnje i istočne Hrvatske, te istočne Europe, krenite autocestom A1 do čvora Žuta Lokva, zatim prema Senju i dalje Jadranskom magistralom do Jablanca ili Stinice.

Jablanac i Stinica dobro su povezani međugradskim autobusnim linijama s većinom hrvatskih gradova. Ovuda prolaze svi autobusi koji voze na otok Rab.

Najbliža međunarodna zračna luka je riječka, na otoku Krku, udaljena oko 90 km. Zadarska međunarodna zračna luka udaljena je 130 km. U obje ove zračne luke leti, između ostalih, i nekoliko niskotarifnih avioprijevoznika, povezujući ih s brojnim europskim gradovima, osobito u ljetnim mjesecima. U obje zračne luke može se unajmiti automobil, ili organiziranim prijevozom stići do Rijeke, odnosno Zadra, a odatle autobusom do Jablanca ili Stinice.

Smještaj u Jablancu i Stinici u ponudi Apartmani Hrvatska

Apartmani Hrvatska Vam sa zadovoljstvom mogu ponuditi smještaj u Jablancu i Stinici. Na raspolaganju su apartmani i sobe kod privatnih iznajmljivača.

U blizini su Vam na raspolaganju apartmani u Lukovu (oko 26 km od Jablanca i Stinice) i Karlobagu (oko 30 km od Jablanca i Stinice). Još su bliže apartmani i sobe na otoku Rabu, od tamo će Vam do Jablanca i Stinice trebati trajekt.

Ako krenete sjeverno od Jablanca i Stinice tj. od Senja pronaći ćete apartmani i sobe u sljedećim mjestima: Smokvica , Klenovici , Novom Vinodolskom, Bribiru, Selcu , Crikvenici ...

apartmani Senj apartmani Sveti Juraj apartmani Lukovo Otocko - Senj apartmani Jablanac i Stinica apartmani Karlobag apartmani Lopar apartmani Supetarska Draga apartmani Kampor apartmani Palit apartmani Rab apartmani Banjol apartmani Barbat apartmani Stara Novalja apartmani Novalja apartmani Zubovici apartmani Mandre apartmani Šimuni apartmani Baška apartmani Stara Baška apartmani Krk